“Anders denken, nieuwe kansen”

Ik stap zojuist het vliegtuig in. Vlucht KL0651 brengt met naar Washington DC, voor de 8ste keer op rij naar de International Conference van ASTD, onze Amerikaanse (grote) zustervereniging.

Als ik op reis ga, neem ik in mijn koffer ook altijd een gouwe ouwe mee, zo’n boek waar ik veel inspiratie uit haalde. Een beetje random geselecteerd.

In mei 2003 kwam het eerste “populaire” boekwerk uit van Jeff Gaspersz, hoogleraar Innovatie aan de Universiteit Nyenrode; Anders denken, nieuwe kansen. Een schrijfsel waarin hij ingaat op de kwaliteit van ons leven en deze koppelt aan de kwaliteit van ons denken. Een epistel vol adviezen, gericht op positieve (lees : gewenste/beoogde) verandering in je leven. En dit zonder te vervallen in het naïeve positivisme of de oer-amerikaanse “how-to…” benadering. Gasperz introduceert in zijn boek de begrippen kansdenker en productief denken.

Kansdenkers ervaren de wereld als een plaats vol mogelijkheden om wensen, verlangens en doelen te realiseren. Zij beseffen dat hun denken, de sleutel vormt tot het werkelijk kunnen grijpen van al die kansen.

Hij illustreert het met vele voorbeelden; een kleine greep.
1. De vragen van de boswachter
Wat je vragen zijn, bepaalt welke kansen je zult vinden. Een boswachter stelt zich andere vragen over een bos dan jij. Wanneer je met een boswachter een wandeling door het bos maakt en je zijn uitleg hoort, gaat er een wereld voor je open. Wanneer je dan de volgende keer alleen door het bos loopt, vraag je je ineens af: “Wat voor boom is dit? Is dit een zieke of gezonde boom? Hoe gevarieerd is de vegetatie in dit bos?”

2. Niemand draagt nog schoenen
Twee verkopers van dezelfde schoenenfabriek arriveren het begin van de vorige eeuw in een gebied in Afrika. Al vlug zendt de ene verkoper een telegram naar het hoofdkantoor met de mededeling: “We maken hier geen enkele kans, niemand draagt schoenen”. Diezelfde dag komt ook het telegram van de andere verkoper binnen met het bericht: “Het barst hier van de kansen, niemand draagt nog schoenen!”

3. Half leeg of half vol
Half leeg of half vol, het blijft een keuze. Productief denken kan je ondersteunen bij uiterst moeilijke en sombere situaties, waarin geen straaltje licht is te bekennen.
De joods psychiater Victor Frankl leefde onder erbarmelijke omstandigheden in de concentratiekampen van de Nazi’s. Veelvuldig gemarteld en vernederd was hij in afwachting van de dood. Een deel van zijn familie had in deze kampen reeds de dood gevonden. Frankl heeft het kamp echter overleefd door tijdens de martelingen en vernederingen bewust zijn gedachten te regisseren. Hij forceerde zich te denken dat hetgeen hij hier meemaakte van belang kon zijn om, na een mogelijke vrijlating, later aan zijn studenten te kunnen vertellen. Hij zag zichzelf ook al voor die groepen staan praten. Hij koos hiermee dus bewust voor een wijze van productief denken waarmee hij een betekenis kon geven aan wat hij meemaakte. Hij kon naderhand anderen helpen in inzicht te groeien, met wat hij nu doormaakte. Zonder voor deze productieve, betekenisgevende gedachten te kiezen zou Victor Frankl waarschijnlijk mentaal en daarna fysiek aan de martelingen zijn bezweken.

Kansdenkers zijn zich ervan bewust dat door te denken zoals gewoonlijk, de werkelijkheid ook zoals gewoonlijk zal zijn. Ze zijn daarom voortdurend op zoek naar het andere denken, waardoor het bijzondere in het gewone is te ontdekken. Ze staan open om van anderen te leren. Wat ze vooral fascineert is hoe de ander naar de werkelijkheid kijkt en deze beleeft. De vragen die ze zich dan stellen zijn; “Wat nemen deze personen waar wat ik niet waarneem, hoewel we naar hetzelfde kijken? Hoe denken ze anders dan ik denk en wat kan ik daarvan leren? Wat doen anderen om de kansen en mogelijkheden in hun leven en werk te realiseren?”

Drie boodschappen, van jaren her, maar nog steeds volop actueel, om voor ogen te houden als ik me vanaf vanavond ten volle te storten op allerlei nieuwe inzichten met betrekking tot leren. En de uitdaging daarachter is ook “Hoe komen ze van denken naar doen?”

Han Nichting

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account