ATD: incestueus of innovatief?

‘De ATD? Een incestueuze bijeenkomst waar mensen zichzelf bewieroken en waar een ons-kent-ons-karakter heerst.’ Dat is een van de reacties die ik kreeg toen ik collega’s begon te vertellen dat ik namens de NOBTRA naar de ATD Conference zou gaan. Spot-on, dacht ik zelf. Wat weet een willekeurige HR-manager nu van ons tripje naar de ATD? Wat heeft de klant hier aan? Bovenal, wat worden we er zelf wijzer van?

Inmiddels heb ik me verdiept in het aanbod, de pre-meeting bezocht en verder eens rondgeneusd. Ik durf nu wel te stellen dat ik verwacht daar voor ons, NOBTRA-trainers, veel waardevols en innovatiefs te horen. Zoals een goede provocatieve zienswijze ons leert: ‘Zijwegen leiden naar de kern’. Anders gezegd: soms is het goed een omweg te maken om je impact als trainer en opleider te verbeteren en te vernieuwen. En waarom niet in een tropische omgeving als Orlando? Tussen die 10.000 vakgenoten from all over the world kun je je laven aan een overvloed aan leermethodieken en opleidingsinzichten, nietwaar?

Het heeft mij zelfs vóórdat ik ga al wat opgeleverd. Sugata Mitra, een van de keynote speakers, heeft mij met zijn TEDx-filmpjes al geïnspireerd.

Het verhaal van Mitra
Sugata Mitra, een computernerd van oorsprong, gaat tijdens zijn loopbaan op zoek naar manieren van leren die bij ons tijdperk passen. Mitra stelt: ‘Geef mensen de mogelijkheid om alle kennis op te zoeken en laat ze door samenwerking verbindingen maken.’ Eigenlijk per toeval ontdekte meneer Mitra dat leren ook kan zonder leraar. Hij metselde een computer in de muur in een arme streek in India, gaf kinderen toestemming het ding aan te raken en kwam een dag later terug om te kijken. Hij was verbaasd: kinderen van drie tot negen jaar waren aan het browsen op het internet en leerde elkaar nieuwe woorden.

Hierna deed hij een project rond de vraag: ‘Kunnen Tamil-kinderen in Zuid-India in drie maanden de beginselen van biotechnologie leren, in het Engels en van een computer?’ Het kon. Hij ontdekte verder dat de leercurve met 50 procent verbeterd kon worden door er een coach bij te zetten. Een eenvoudige maar bijzondere coach, die alleen maar ‘grootmoeders methode’ gebruikt.

Grootmoeders methode
Wat doet een grootmoeder? Ze bewondert je. Ze luistert naar je. Ze vraagt je nieuwsgierig ‘hoe kom je toch aan zulke knappe antwoorden?’ En ze geeft je veel complimentjes. Dat is het geheim van goede coaching: aanmoediging en bewondering. Niet meer. Niet minder. Zo had Mitra een meisje bereid gevonden coach te zijn. Ze kende geen biotechnologie, noch had ze een coachopleiding gedaan. Toch zorgde haar aanmoediging voor 50 procent verbetering!

Intervisie
Vorige week kreeg ik de gelegenheid Mitra’s bewonderings- en aanmoedigingsstrategie te testen. Af ten toe doe ik intervisie met klant-genoten, dus met degenen die altijd aan de andere kant van de tafel zitten. Dit was wat er gebeurde.

Ik vertelde mijn intervisiegenote, een HRD-manager, van grootmoeders coachingsmethode. De voordelen deed ik uit de doeken: het was simpel, intuïtief en positief. Niet hoogdravend, complex of een uiting van het ego van de bedenker ervan. Mijn eigen gut-feeling zei: ‘Dit is goed.’

Ik legde haar mijn idee voor: interne coaches zouden alleen op dit aspect getraind hoeven worden en ze zouden kunnen zorgen voor een revolutionaire kennisstijging in elke organisatie. Welke werkgever wil dat nou niet?! De HRD-manager reageerde gelijk: ‘Dit is wat mijn oude CEO altijd zei. Hij stond open voor bekrachtiging. Ik begreep hem, al was hij niet altijd geliefd door het andere personeel. Jammer dat hij er niet meer is.’

‘Wat maakte dat jij wél met de CEO overweg kon?’, vroeg ik haar. Ze dacht na. Ze pruttelde wat. ‘Welke kwaliteit heb jij waardoor je met hem kon samenwerken?’, drong ik aan. Toen kwam haar antwoord. ‘Ik liet me niet uit het veld slaan door zijn maniertjes. Ik had oog voor zijn boodschap en steunde zijn idee. Zijn gedrag in een vergadering was minder belangrijk voor mij. Hij was wel eens wat opvliegend, maar dat vergaf ik hem.’ Dus doordat jij oog had voor hem als mens en verbinding voelde met zijn ideeën, hoefde je je minder te ergeren en dat heeft goed uitgewerkt?, vatte ik samen.’Wacht eens even,’ zei mijn intervisie-genote, ‘dat zou ik ook met mijn nieuwe manager kunnen doen. Ja, wat een goed idee! Ik erger me bij haar altijd aan haar manier van doen maar ik kan meer kijken naar haar intentie. Wat een eye opener, Adélka!’

Herhalen en bekrachtigen. Meer had ik niet gedaan. Grootmoeders recept blijkt goud: een gouden vereniging van simpelheid en effectiviteit. Wetenschappelijk wellicht (nog) niet onderbouwd maar in mijn praktijk al bewezen!

En dat allemaal nog vóórdat ik op de ATD ben beland!

Gastblogger Adélka Vendl
Adélka Vendl is Arbeids- en organisatiepsycholoog en verzorgt al 15 jaar opleidingen en trainingen vanuit haar eigen bureaupraktijk. Haar aandachtsgebieden zijn: management, ongewenste omgangsvormen, cultuurtrajecten en personal performance. Bij de NOBTRA deelt zij haar kennis op trainersgebied en zoekt zij de samenwerking op met andere verenigingen en stichtingen op het HRD vlak.

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account