Een cruciale conversatie

Op de ASTD doe je twee dingen veel: lopen en praten.. Voor het eerste bracht ik de Nikes mee..
Voor het tweede deed ik inspiratie op bij de workshop “Crucial Conversations for a Multigenerational Workforce”:

Ron McMillan vertelt een mooi verhaal. Geen uberamerikaanse good news show. Heel rustig vertelt hij over hoe een verandering van aanpak in de manier waarop je een gesprek aangaat effect heeft. Hij laat filmbeelden zien, hij toont data om zijn verhaal te ondersteunen. Langzaam aan neemt hij je mee de diepte in..
Wist je bijvoorbeeld dat er echt fixed opvattingen zijn over hoe de generaties elkaar zien?
De Babyboom generatie ziet GenX als gemakkelijk, niet resultaat gericht, niet inhoudelijk.
GenX daarentegen ziet de Babyboomgeneratie als dogmatisch, sexistisch, niet creatief en defensief.
De Millennials vinden dit alles nog eens extra.
Met die mindset vinden dus gesprekken tussen de generaties plaats.. Dat is alvast een mooie basis.

Ron vertelt verder.. Hoe het uitspreken van de goede intentie tussen jou en de ander het gesprek kan draaien. Als de ander weet dat jij het goed voorhebt met hem en de organisatie en je dat aan het begin zegt, geeft dat een basis van vertrouwen. Daarna heb je veel meer ruimte om een goed gesprek te voeren. Als je dit herhaalt, wanneer het spannend wordt, geeft dit opnieuw steun aan het gesprek.

Ook vertelt hij: voer nooit een cruciale conversatie via de email.
Dit doet me denken aan een email die ik recent zelf kreeg. Op een vrijdagmiddag, om 18 uur las ik ‘m.
Ik had net een intensieve training gegeven, was moe maar voldaan. Ik checkte nog even mijn mail. Ik had iets nagelaten te doen. En dat was vrij groot gemaakt. Deze cruciale mail was voor het gemak ge-cct aan anderen.
En wat deed ik toen??
Ik heb toen toch een cruciale mail terug geschreven..
Nee!! zegt Ron dus.. Dan ga je het gesprek aan of in het uiterste geval pak je de telefoon..
Dat deed ik maandag na het weekend pas.

Maar ik dwaal af – zo gaat dat tijdens presentaties-.
Ron vertelt verder en raakt me echt als hij het voorbeeld vertelt van Shiraz in Maleisie.
Shiraz is een vader die een aantal jaar geleden zijn zoon uit huis zet, omdat hij de familie te schande heeft gemaakt. Stel je dat eens voor, dat je van de een op andere dag je kind uit huis zet en hem aan zijn lot over laat. Dat is heftig!
Shiraz vindt na het lezen van het boek “engaging conversations” het inzicht en de woorden om naar het huis van zijn zoon te gaan, aan te bellen en te zeggen.
“I want my family to be whole. You are part of our family. I am so sorry”

Het is bijna Oprah Winfrey, maar ik ben echt geraakt door dit voorbeeld. ‘Juist doordat Ron dit niet op z’n Oprah’s vertelt, maar heel integer en klein.

Hoe mooi is het als je de woorden kunt vinden, die je weer dichterbij iemand brengt, waar je nu afstand toe voelt.
Als je het contact daardoor weer durft te maken.

De ingredienten voor een goed gesprek over moeilijke zaken:
“make it safe” – Start with the heart
“start with the facts”
“don’t pile on”
‘invite for dialogue” (not a monologue – daar heeft de babyboom generatie een handje van.. they like to teach)

Vanuit een mutual purpose en mutual respect. Als dit er niet is, zal het geen succesvol gesprek kunnen worden.

Ron tref ik na afloop op de expo. Met een selfie van hem en mij rond ik ons contact af. De rest van de dag merk ik dat ik anders in mijn gesprekken sta. Ik ben meer op zoek naar wat we gezamenlijk  hebben. Ik ben benieuwd waar mij dit gaat brengen..
(dat zie je volgend jaar bij Oprah:)

Corline van Reenen
twitter: @CorlinevanRCrucial selfie  (- voor meer up side down selfies)

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account