Groeien of Krimpen

Geschreven door Désirée Verberk. Column geplaatst in TvOO4 12-2012, thema  Groei/Krimp

Krimpen lijkt in de crisis voor de hand te liggen. Krimp in plaats van groei! Dat is nieuw, dat waren we al jaren niet meer gewend en daar moeten we mee leren omgaan. Maar is er wel sprake van krimp in plaats van groei? Of is het eerder een zaak van krimp van de krimp, zelfs weer lichte groei? Is de economie nu al met al gekrompen of minder gegroeid? Ik moet het internet op om het weer even na te trekken.

Krimpende groei maakt ons al onrustig. Kunnen wij nog met schaarste om gaan? Ik ben van de generatie die bij het betreden van de arbeidsmarkt om de te weinige banen moest knokken. In één jaar solliciteren werd ik zes keer tweede – ik had het kunnen worden, maar een ander was me voor! Dan leer je wel volharden en denken in nieuwe kansen, anders hou je het niet vol en dan lukt het je niet om zo vaak het net niet te worden.

Zowel kwantitatief als kwalitatief zal ik niet snel in krimp denken. Ik zie krimp graag als verandering. Kwantitatieve krimp bijvoorbeeld staat kwalitatieve groei helemaal niet in de weg. Ik heb net een personeelsschouw met mijn MT achter de rug, waar ondanks de onzekere markt toch de hamvraag was: Hoe groeit deze medewerker door? Als je als organisatie of professional houdt van ontwikkelen, denk je in kansen en een nieuwe aanpak. Kwalitatieve krimp bij kwantitatieve groei, die we als HRD-ers vóór de crisis te lijf probeerden te gaan, of kwalitatieve groei bij kwantitatieve krimp die we ten tijde van een crisis kunnen realiseren en waarmee je stand kunt houden, dat maakt dan niet zoveel meer uit. Of juist wel. De laatste is urgenter en daarom – ouderwets- uitdagender!

Désirée Verberk, bestuurslid NVO2; zakelijk directeur Onderwijsadvies en Training, Centrum voor Onderwijs en Leren, faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht.

Wil je reageren?

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account