Het POP-gesprek als ultiem doel…?

‘Ik heb weer eens mijn jaarlijkse functioneringsgesprek. Het zal wel weer een herhaling zijn van vorig jaar… Lekker zinvol…’ U kent het gemopper bij de koffieautomaat wel.

In hoeverre kunnen uw medewerkers – en uzelf – nog uitleggen wat de bedoeling ook al weer was van het functioneringsgesprek? In ‘De mythe van beheersbaarheid’ schetst consultant Wouter Hart de werkelijkheid als een kleine cirkel in een grotere met een punt in het midden.

De binnenste cirkel omvat onze leefwereld, bestaande uit menselijk handelen: werken, zorgen, onderwijzen, leren, lachen, huilen. De buitenste cirkel omvat de systeemwereld. Deze bevat protocollen en procedures, systemen en regels die ons moeten helpen om de activiteiten binnen de leefwereld goed te houden of beter te maken.

De kern in het midden staat voor De Bedoeling, waar de desbetreffende leefwereld om draait, of zou moeten draaien. Of het nu gaat over management, inkoop, IT of HR. Ze hebben allemaal hun oorspronkelijke Bedoeling. Zodra afdelingen of bedrijfsonderdelen te weinig contact maken met hun oorspronkelijke bedoeling, ontstaat het risico dat hun output – hun procedures en protocollen – niet meer dienend zijn aan het geheel.

Dit is een pleidooi om als HR-afdeling vaker de vraag te stellen: ‘Wat is hier de bedoeling van?’ Of het nu gaat om POP-gesprekken, werkoverleg, notulen, om het invoeren van competentiemanagement of het aanbieden van trainingsprogramma’s: vervang rituele systemen die zich los hebben gezongen van de leefwereld voor passende variaties die de bedoeling dienen. Wie durft naast standaardisatie ook variatie toe te laten in bedrijfsomgevingen?

Frappant is dat de meest succesvolle ondernemingen en de grootste leiders steeds weer starten vanuit De Bedoeling en daar regelmatig bij stilstaan. De pijl van binnenuit vormt zo het kompas voor hun handelen. Het is precies dit kompas, met de pijl van binnen naar buiten, dat kenmerkend is voor Duurzaam Nieuw Organiseren.

 

Guido van de Wiel is oprichter en initiatiefnemer van Duurzaam Nieuw Organiseren. Het bijbehorende platform www.duurzaamnieuworganiseren.nl gaat na de zomer live. Zie ook ‘De mythe van beheersbaarheid’.

– deze column is eerder gepubliceerd op de website van www.hrmscope.nl –

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account