Hulde aan de weerstand!

 

Door gastblogger: Kees Westein

 

 

 

 

 

Over weerstand als voorwaarde voor effectieve communicatie

Iedereen weet wat een stopcontact is; twee gaatjes waar je een stekker in kunt stoppen. Als je er niets in stopt, gebeurt er niets. En als je er (net als ik vroeger) een draadje in stopt vliegen de vonken eraf en zit je in het donker. Pas als je zorgt voor een passende oplossing (de stekker dus) kan de energie stromen. Maar met alleen een passende oplossing ben je er niet. Er is meer voor nodig om bijvoorbeeld een lamp te laten branden. Zo moet er voldoende spanning op staan (220V uit het stopcontact voor een fijne leeslamp, een batterijtje voor een zaklampje) en daarnaast heeft elke lamp een bepaalde weerstand. Hoe lager de weerstand, hoe groter de elektrische stroom die erdoorheen loopt en andersom. Weinig stroom betekent weinig licht, te veel stroom betekent: lamp stuk. Een lamp brandt pas goed bij een passende weerstand, en als hij is aangesloten op de juiste spanning.

Weerstand is bekend maar ongewenst
Als je erover nadenkt bestaan er eigenlijk best veel overeenkomsten tussen de kernwoorden uit de elektriciteit en uit intermenselijk contact. Ook tussen mensen kan er spanning zijn, lading ophopen en ontlading zijn. Er kunnen vonken vanaf vliegen en er kan energie stromen. Bij sommige mensen lijkt het licht wel aan te gaan als ze in contact zijn. Ook weerstand is voor velen niet onbekend, maar vaak wel ongewenst. “Hoe kan ik omgaan met weerstand?” en “hoe kan ik weerstand wegnemen” zijn veelgehoorde vragen in communicatietrainingen. Het liefst willen we geen weerstand, maar is dat wel zo vanzelfsprekend? Wat kunnen we leren van de vergelijking met elektriciteit?

Wat is weerstand dan eigenlijk?
Geen weerstand betekent kortsluiting, waardoor er ook geen spanningsverschil meer kan zijn. En oneindig veel weerstand is hetzelfde als geen contact hebben. In beide gevallen is er geen communicatie mogelijk. In feite is een beetje weerstand dus juist noodzakelijk om goed in contact te kunnen zijn. Wat is dan weerstand? Weerstand is in dit kader het gedrag dat je bij een ander waarneemt OMDAT er blijkbaar iets is dat jullie samen verbindt. Bijvoorbeeld: nee zeggen,’ ja maar’, afhoudende lichaamstaal, ontwijkgedrag, negeren etc. En eigenlijk is al dat gedrag slechts de tegenhanger van warmte en licht. In onderstaand overzicht vind je enkele tips op basis van deze vergelijking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conclusie
Hulde aan de juiste weerstand! Vier dat het er is en als het er niet is, zorg dan dat het er komt! Niet te veel en niet te weinig. Weerstand zorgt ervoor dat energie kan stromen en dat we voelen dat we met elkaar in contact zijn. Het resultaat: warmte en licht. Wat wil je nog meer?

Kees Westein is trainer/adviseur bij Horizon Training & Ontwikkeling. Hij heeft een technische achtergrond en jarenlange werkervaring in de ICT-branche o.a. als accountmanager en projectleider. Daarnaast heeft hij een opleiding voor psychotherapie gevolgd en heeft hij ruime ervaring met individuele coaching. Zijn vakgebied is het begeleiden van groepen (als trainer/procesbegeleider) en individuele professionals (als coach) bij persoonlijke ontwikkeling. Zijn ervaring ligt hierbij vooral op het vlak van communicatie, groepsprocessen, adviseren en persoonlijk leiderschap.

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account