It’s not cool to not know what you’re talking about!

Zondag precies een week geleden hield president Obama van de Verenigde Staten een toespraak bij de afstudeerplechtigheid van Rutgers University in New Jersey. Het was op zo’n universiteit natuurlijk geen verrassing dat hij het belang benadrukte van feiten, bewijzen, onderzoek en wetenschap. ATD Blog Jeanne Bakker,, Brain Bakery

Vervolgens zei hij: „It’s not cool to not know what you’re talking about.” Wat een heerlijke uitspraak! (En een duidelijke referentie naar het huidige politieke debat in de USA.) Applaus volgde.

Ik moest denken aan deze krachtige woorden toen ik binnenstapte bij de ATD. Het congres van de internationale Association for Talent Development. Ruim 10.000 HRD-ers, opleidingskundigen en trainers zijn hier bijeen om kennis uit te wisselen.

In mijn eerste lezing werden een aantal beweringen die door mijn vakbroeders worden uitgedragen als waarheid kritisch onder de loep genomen. Volgers van mijn blogs weten dat dit koren op mijn molen is. (Hier ontkracht ik de leerstijlen van Kolb; hier pak ik het fabeltje over een dominante linker of rechter hersenhelft aan; hier wind ik me op over 70-20-10).

De eerste lezing die ik bijwoonde werd gegeven door de vooraanstaande neurowetenschapper, Paul Zak. Hij begon met een quiz waarbij alle aanwezigen moesten beoordelen of een bepaalde populaire bewering waar was (lees: wetenschappelijk aangetoond) of niet.

Alle beweringen waren False. Conclusie van de spreker: er is veel te veel geloof in ‘Neuro-Bunk’. Deze verwarring tussen echte neurowetenschap en neuro-bunk is erg problematisch. Door deze verwarring passen trainers en organisaties maatregelen toe die nutteloos zijn of zelfs schadelijk.

De beide sprekers wonden zich er zichtbaar over op en waarschuwden zelfs dat collega sprekers op de ATD waarschijnlijk een aantal van de Neuro-Bunk theorieën zouden laten doorgaan voor wetenschappelijk onderbouwd.

Een van de conclusies in het gesprek na afloop van de sessie was: Het zou een misschien goed idee zijn om de uitspraak van Obama op/in de flipover, powerpoint of prezi van elke training op te nemen: ‘It’s not cool to not know what you’re talking about!’

Zinnig?

Jeanne Bakker, Opleidingskundige/Trainer/Auteur
Brain Bakery BrainBakery-logo

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account