Luisteren? Daar heb ik geen tijd voor!

Ik herinner me een deelnemer aan een training Effectieve Gesprekstechnieken. Hij was 52 jaar oud en vertelde dat hij al jaren op zijn beoordelingen te horen kreeg dat hij zo slecht luisterde. En nu begon zijn vrouw er ook al over! Tijd voor een training dus. De vierde trainingsdag oefende hij zijn luistervaardigheden tijdens een rollenspel. En opeens was hij werkelijk aan het luisteren. Zijn houding veranderde, hij volgde de gedachten van de ander in beweging en energie. Maar na een minuut stond hij plotseling op en liep weg uit het rollenspel: “Ja, maar daar ga ik niet aan beginnen! Als dit luisteren is dan wil ik dat helemaal niet!” Op mijn vraag wat hem zo had getroffen, antwoordde hij: “Ja, als ik dit ga doen, dan moet ik misschien mijn mening bijstellen. Daar heb ik helemaal geen tijd voor!”

Wanneer we werkelijk naar elkaar luisteren, worden we ook door elkaar beinvloed. En als we niet meer goed naar elkaar luisteren, dan kunnen we elkaar ook niet begrijpen. En als mensen elkaar niet meer begrijpen, leven we in een erg spannende wereld. Het is belangrijk dat we blijven luisteren naar de subtiele signalen, de intenties, de stiltes. En dat valt niet altijd mee in onze snelle en lawaaiige wereld.

Julian Treasure geeft in zijn 7 minuten TEDtalk een overzicht hoe en waarom we ons vermogen tot luisteren aan het verliezen zijn. En wat we kunnen doen om toch goed te blijven luisteren. Zodat we met elkaar in verbinding kunnen komen en blijven.

Jitske Kramer is Corporate Anthropologist en zet zich in om de dynamiek van het verschil in organisaties beter te benutten. Zij is auteur van het boek ‘Normaal is anders!’, in de Engelse vertaling ‘Managing Cultural Dynamics’.

2 Comments
  1. […] Luisteren? Daar heb ik geen tijd voor! […]

  2. Marc de Vré 5 jaar ago

    Reblogged this on Green Hill Coaching and commented:
    Luisteren is heel belangrijk in de sales.

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account