Minder hard werken voor een mooier resultaat. Kan dat?

Schermafbeelding 2013-04-26 om 14.37.11

Gastbloggers zijn Nanja Tiggelaar en Joke Vermeer. Beide ervaren trainer & coach. Hun aanpak is no-nonsense met diepgang, aandachtig met gevoel voor humor, onderbouwd met kennis en gestoeld op praktijk. 

 

 

Als je iets wilt bereiken, moet je er iets voor doen. Toch? Maar is het dan ook zo dat als je maar harder en harder je best doet, dat dan ook het resultaat steeds mooier wordt? Dat de mensen die je begeleidt als coach of als trainer nog tevredener zijn?

Schermafbeelding 2013-04-26 om 14.34.47Als wij harder gaan werken in situaties die we moeilijk vinden, dan is dat vaak niet datgene wat het beste helpt. Het geeft misschien wel even een gevoel van zekerheid om nog meer informatie te verzamelen, een nog mooier programma te maken, nog meer de ‘goede gastvrouw’ te zijn. Maar uiteindelijk is dat niet hét antwoord op wat er speelt. Eerlijk is eerlijk, in het moment zelf is het vooral belangrijk om er écht te zijn voor de ander. Niet bezig te zijn met wat er bij ons allemaal gebeurt, maar vooral kijken naar de groep of de coachklant. Zien wat er bij hen gebeurt en welke behoefte zij hebben. Kunnen schakelen op vragen die er zijn. Eerlijk zijn en onszelf laten zien.

Als dat lukt en we dus eigenlijk juist minder hard werken, dan vliegt de dag voorbij. Dan zijn de mensen tevreden en – ook niet onbelangrijk- hebben wij een mooie dag. Een dag die zonder al te veel moeite tot een prachtig resultaat heeft geleid. We zouden liegen als we zeggen dat dit altijd lukt. Er zijn nog steeds triggers en onzekerheden. Er zijn nog steeds momenten in training of coaching dat we weer even op het verkeerde spoor terecht komen. Maar het lukt ook steeds beter om niet meteen in oude gewoontes te schieten, om niet in verzet te gaan tegen dat ‘lastige’ gevoel. En dat leidt tot meer moeiteloosheid.

Hoe is dat bij jou? Merk je dat je regelmatig als coach of als trainer te hard aan het werk bent? Krijg je een ongemakkelijk gevoel van sommige gesprekspartners? Of heb je juist de neiging om het vooral maar gezellig te houden waardoor je moeilijke thema’s vermijdt? Zit je de avond voor een eerste coachafspraak toch wel met wat pijn in je buik op de bank? Of ben je geneigd om te hard je best te doen voor de ander waardoor je vaak te moe bent aan het eind van een werkdag?

Hoe zou het zijn als je meer dat gevoel van moeiteloosheid bij jezelf op kunt roepen? Minder de strijd met jezelf aangaat, maar gaat zien dat het misschien wel bij jou hoort? Vanuit dat standpunt ga je dan ineens zien wat je echt nog nodig hebt om er meer op jouw manier te kunnen zijn. Zodat jij meer te bieden hebt waardoor de ander ook meer echt geholpen wordt. Win-win dus.

Maar hoe doe je dat dan? Het helpt in ieder geval om te weten wat je eigen behoeftes zijn als je aan het werk bent. Veel coaches hebben bijvoorbeeld een sterke drang om er altijd voor de ander te willen zijn omdat ze nou eenmaal graag willen helpen. Het begint dus met herkennen van je eigen behoeftes en gaan zien wat daar het effect van is. Zodra jouw overtuigingen en, patronen te veel invloed hebben op je werk als coach of trainer, verlies je de vrijheid in je werk. Niet fijn voor jou, maar ook niet iets waar de ander op zit te wachten. Oude patronen zijn vaak hardnekkig. En het vereist dus aandacht om er losser van te komen. Na herkennen, volgt erkennen. En dan komt ervaren. Ervaren wat er nog speelt bij jou en stap voor stap los gaan laten. Of beter gezegd leren hanteren. Zodat je uiteindelijk jezelf dusdanig gaat accepteren dat je bijna geen last meer hebt van je patronen en je meer vanuit jouw eigenheid en dus moeitelozer kunt gaan begeleiden. Dat wil niet zeggen dat alles vlekkeloos verloopt. Er zullen altijd dingen zijn om aan te werken, maar uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat het een stuk fijner werkt vanuit dat gevoel van moeiteloosheid.

Onze eigen ervaring en kennis willen we graag delen met anderen die ook mensen begeleiden. Wil je meer weten en met minder moeite tot mooiere resultaten komen? Kom dan op 17 mei naar de studiedag Moeiteloos leren coachen. Klik hier voor meer informatie.

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account