Performance coaching met 0% training

Net boven Amsterdam staat de Perfetti van Melle fabriek in Hoorn. Dit is de thuishaven van de eeuwenoude Klene drop (mijn favoriet). Een aantal jaren geleden deed een fabrieksmanager het onmogelijke: hij bracht de fabriek in slechts drie jaar tijd terug in de zwarte cijfers.

Tot mijn verbazing en genoegen koos hij hierbij niet voor klassikale trainingen begeleid door een instructeur, maar voor ‘performance coaching’, ook bekend als organisatorische coaching. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, raakte hij geïnteresseerd in mijn idee om zijn teamleiders te trainen via 0% klassikale training, en 100% ‘learning on the job’, dus door directe ervaringen op de werkplek.

Het leerproces begon met een collectieve bijeenkomst van de managers op alle drie de managementlagen. De fabrieksmanager, afdelingshoofden en hun teamleiders kwamen – voor het eerst in de geschiedenis van de fabriek – een middag bijeen. De fabrieksmanager liet zien hoe klanten, de markt, en de concurrentie in beweging waren, en hoe de Perfetti Van Melle groep met deze ontwikkelingen omging. Zijn afdelingshoofden sprongen hierop in door aan te geven wat zij in gedachten hadden voor hun afdelingen. Aan de teamleiders werd gevraagd wat hun aandeel hierin zou kunnen zijn. De uitkomst van deze brainstorm werd aangepast en aangevuld door de andere afdelingen. Binnen twee weken hadden alle teamleiders een persoonlijk verbeterproject gekozen, zoals besproken tijdens de sessie. Intrinsieke motivatie en een concrete leervraag waren leidend. Tijdens de drie maanden dat de teamleiders aan deze verbeteringen werkten, coachte ik ze persoonlijk tijdens hun werk en op de werkplek.

Aan het eind van het project zagen alle afdelingshoofden en de fabrieksmanager direct meetbare gevolgen op de resultaten. En, niet onbelangrijk, de teamleiders hadden het proces van ‘het continu blijven verbeteren’ onder de knie, door het te doen en ervaren!

1 Comment
  1. Warner Immink 2 jaar ago

    Heerlijk die drop geur Evert, herkenbaar want ik woon om de hoek.
    Goed werk, en sluit aan bij mijn ervaringen dat als je werkelijk mee mag werken in het werk er onomkeerbare dingen gebeuren.

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account