Periscope: tips van Kate en Con

In een eerdere blog Periscope voor leren en kennisdelen  heb ik de ‘basics’ toegelicht en aangekondigd de praktijkervaringen van ‘scopers’ Kate Graham en Con Sotides met jullie te delen. Kate Graham komt uit de UK en heeft de afgelopen jaren baanbrekend werk gedaan rondom de toepasing van social media bij congressen. Con Sotides woont in Australië en deelt veel rondom gebeurtenissen ‘down under’.  In deze blog geven zij antwoorden op 4 vragen.

In welke situaties gebruik jij Periscope en wat is je doel?
Kate GrahamKate:  ik heb tot nu toe vooral vanaf live events uitgezonden. Dat kunnen mijn eigen reflecties zijn of ik laat een deel van een presentatie zien. Ook doe ik interviews met mensen die ik tijdens het event tegenkom. De laatste jaren ben ik vooral actief geweest als blogger tijdens events, Periscope voegt een nieuwe dimensie toe aan het delen van live materiaal. Ik heb ook een paar mooie voorbeelden voor leren via anderen gezien. Een van de mensen die ik volg, zendt iedere dag rond het middaguur een video uit. Hij deelt dan zijn belangrijkste tips van de dag. Hij houdt het kort en krachtig, nooit langer dan 5 minuten. Ik krijg altijd de melding via het systeem en als ik tijd heb weet ik dat ik in een paar minuten waarschijnlijk weer iets interessants leer. Of dat ik 24 uur heb om de uitzending alsnog te bekijken
Con SotidesCon: Ik gebruik Periscope vooral tijdens conferenties of andere professionele bijeenkomsten. Ik kan dan presentaties uitzenden maar ook korte gesprekjes met presentatoren of andere interessante aanwezigen. Ik hoop dat dit waardevol is voor mijn volgers, vooral voor hen die geen tijd of budget hebben om zelf bij de bijeenkomst te zijn. Ik ben een actief persoon in mijn netwerken en ik houd er van om zaken te delen. Ik ben ook een HRD professional en ondersteun graag anderen in hun leerproces, ook door het gebruik van Periscope.

Welke toegevoegde waarde zie of verwacht jij van Periscope voor HRD profesionals?
Kate: Het vastleggen en uitzenden van bepaalde onderdelen van trainingssessies zou nuttig kunnen zijn. Het meest waardevol lijkt me als mensen die aan het werk zijn je laten meekijken hoe zij iets aanpakken. Dat past prima in de trend van kennisdeling zoals we die nu zien rondom ‘Working Out Loud / Show Your Work’. Het is mooi als collega’s live of binnen 24 uur kunnen kijken, anders moet je regelen dat degene die de uitzending maakt de ‘autosave’ functie gebruikt dan kun je een uitzending later toevoegen aan je LMS of ander platform.
Con: het mooie is dat kijkers via tekstberichten direct vragen kunnen stellen, degene die uitzendt kan verbaal antwoorden geven. Zo kan interactie en dialoog ontstaan en dat is belangrijk voor leren. Bovendien kunnen kijkers de uitzending ‘liken’ door hun scherm aan te raken (er verschijnen dan hartjes in beeld die naar boven drijven) waarmee de uitzender ook feedback krijgt over de waardering van de uitzending. Op basis van mijn positieve ervaring tot nu toe ga ik zeker door met uitzenden via Periscope

Wat is je belangrijkste tip als iemand met Persicope aan de slag wil gaan?
Kate: Begin rustig aan als een ‘lurker’ gewoon eens meekijken. Zoek interessante mensen om te volgen – mensen die je al waardeert door wat ze delen via Twitter. Begin zelf met kleine eenvoudige uitzendingen (de mijne was van een roei regatta). Deze stap is het moeilijkst, daarna wordt het per keer makkelijker. Als je regelmatig presentaties wil uitzenden zorg dan dat je een tafelstatief hebt. Wil je veel interviews doen dan is de ‘shoulderpod’ handig http://www.shoulderpod.com/ die zorgt dat je camera stabiel blijft.
Con: gewoon aan de slag gaan! Ben je bij een bijeenkomst waarvan je denkt dat anderen het ook interssant zouden vinden? Ga er voor en zend uit! Natuurlijk kun je ook wat leren van anderen, hoe zij hun scopes doen. Leer van het kijken naar anderen maar blijf creatief en ontwikkel je eigen stijl en manier. Bedenk steeds wat jij kunt doen om een  toegevoegde waarde te leveren voor voor jouw netwerk

Wat is de belangrijkste valkuil om op te letten?
Kate: er is geen ‘countdown’: als je op start drukt, ben je live! Als je wilt beginnen met jezelf te filmen voor een korte introductie, ben dan een beetje voorbereid en bedenk vooraf wat je wil zeggen. Verder is het handig je te realiseren dat je weinig regie kunt voeren. Je weet nooit wie in de gelegenheid is om te kijken. Omdat Periscope vrij nieuw is moet je miscchien wat vaken aankondigen dat je gaat uitzenden als je dat vooraf weet. Maar eigenlijk is het mooie dat je meestal niet vooraf weet wie of wat voor interessants je tegenkomt. Omarm juist het onvoorspelbare.
Con: de kans is groot dat regelmatig ‘zomaar’ iemand meekijkt en misschien vervelende reacties gaat geven. Dat kan gebeuren bij elke vorm van social media. Laat je daar niet door afleiden – blijf focussen op degenen voor wie je uitzendt en kijk of ze vragen hebben die je kunt beantwoorden. Een andere valkuil is de titel van je uitzending. Zorg dat je tijd besteed aan een goede formulering van de titel die de lading zo goed mogelijk dekt. Zodat potentiële kijkers zo goed mogelijk kunnen inschatten wat ze kunnen verwachten.

Je kunt Kate Graham volgen op Twitter en Periscope via @kategraham23  en haar blog vinden op https://kategraham23.wordpress.com/  waar de komende tijd vast nog meer over Periscope is te vinden (en andere interessante zaken!)

Je kunt Con Sotides volgen op Twitter en Periscope via @LearnKotch

Hartelijk dank Kate en Con!

Ger Driesen

Challenge

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account