Periscope voor leren en kennisdelen

Op 26 maart 2015 lanceerde Twitter de app Periscope. Deze app biedt je de mogelijkheid om op een heel eenvoudige manier ‘live’ video beelden te delen via je smartphone of tablet. De officiële slogan op de website van Periscope zegt: ‘Ontdek de wereld door de ogen van een ander’. Op 12 augustus 2015 meldt Persicope dat ze 10 miljoen accounts hebben bereikt. Daarvan behoort ongeveer 2 miljoen van hen tot de DAU’s: Daily Active Users. Alle Persicope gebruikers samen bekijken zo’n 40 jaar video per dag! Binnen de wereldwijde Learning & Development community zie je steeds meer Periscope activiteiten opduiken – meestal nog in een experimentele fase. Een goed moment om eens wat verder te verkennen wat Periscope kan betekenen in het kader van leren en kennisdelen. In deze blog zal ik eerst de app wat verder verkennen en in vervolg blog laat ik ‘scopers’ Kate Graham en Con Sotides aan het woord over hun ervaring en tips.

Aan de slag

Om te beginnen moet je de app downloaden en een profiel aanmaken. Dat werkt heel eenvoudig. Als de de app opent zie je aan de onderzijde 4 icoontjes.
photo 2Een TV (Periscope): om een ‘uitzending’ te bekijken,
Een wereldbol (Map/List): om te ontdekken waar ter wereld uitzendingen plaatsvinden
Een cameralens (Broadcast now): om zelf een uitzending te starten
Een groepje van drie personen (People): om te kiezen wie je wil volgen
Begin met de wereldbol en kies via ‘Map’ photo 4een live uitzending vanuit ergens ter wereld of je kunt ‘List’ kiezen waarin een overzicht van live uitzendingen wordt getoond. Laat je niet afschrikken door oninteressante video’s, zoals op alle social media is er veel ‘onzin’ die je tegenkomt. Kies daarna eens rechtsonder ‘People’ daar kom je een lijst tegen van personen die je volgt op Twitter die ook een Periscope account hebben. Volg de mensen die je vanwege hun Tweets waardeert. Je krijgt vanaf dat moment meldingen wanneer zij iets uitzenden. Nu naar het zelf uitzenden. Kies het icoontje van de lens: de tekst ’What are you seeing now?’ verschijnt en hier kun je de titel, het onderwerp van je uitzending invullen. Een goede titel is belangrijk voor potentiële kijkers om te kiezen of ze gaan kijken. Ondertussen meldt de app ‘Initializing video stream…’ en vervolgens in een rood kader ‘Start Braodcast’. photo 3En dat is precies wat dan gebeurt: je bent ‘live’! Je kunt switchen tussen camera’s aan beide zijden van je telefoon of tablet, bijvoorbeeld om eerst zelf in beeld je video te introduceren (of om een ‘streaming selfie’ te maken). Op het moment dat je live gaat, krijgen je volgers een melding daarover (met de titel) en een melding wordt direct op Twitter gepost (je kunt ook een beperkte, zelfgekozen groep toegang geven). Daarna wordt het echt leuk: in de hoek links onder zie je wie aansluit en je uitzending bekijkt. In de hoek rechts onder kunnen zomaar hartjes verschijnen die naar boven drijven wat een soort ‘likes’ zijn. (in het voorbeeld links zie je de opening van de nieuwe ingang van het Van Gogh museum). De kijker kan door eenvoudig het eigen scherm aan te raken likes uitdelen. In het begin kun je de opmerkingen gewoon laten voor wat ze zijn of een gesproken reactie geven. Laat je niet uit het veld slaan door flauwe of vervelende reacties – gewoon negeren. Net zoals bij andere social media toepassingen geldt ook bij Persicope: gewoon rustig stap voor stap beginnen en ervaring opbouwen.

Toepassing voor leren en kennisdelen

De toepassing waarvoor ik Persicope tot nu toe hebt gebruikt is het meekijken en meeluisteren naar (stukken van) presentaties tijdens conferenties. Je zou korte interviews of een gesprek met een collega in je vakgebeid kunnen delen. Je kunt hulp en tips vragen door te laten zien waar je mee bezig bent, waar je tegen aan loopt, welk probleem je ervaart. Ik kan me voorstellen dat wanneer ergens een nieuw type machine of systeem wordt geïnstalleerd dat het interessant is om te delen of een expert die een demonstratie geeft. Of dat je live feedback vraagt en mensen mee laat kijken hoe jij een bepaalde taak uitvoert. Een van de interessante aspecten is dat de beste toepassingen waarschijnlijk nog moeten worden bedacht. In een vervolg blog geven Kate Graham en Con Sotides aan wat hun ervaringen en tips zijn. Ik nodig je uiteraard graag uit jouw ervaringen en tips te delen.

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account