Slimmer werken met sociale media

Bij sociale media denk je waarschijnlijk snel aan online netwerken en participatie. Ik hoor je aarzeling al: “ik geloof toch meer in fysiek contact”, “ik heb al zoveel te doen, en dan ook alles online er nog bij!” of “wie zit er op mijn berichtjes te wachten?”. Maar je kunt meer met sociale media dan interactie opzoeken. Je kunt deze media ook gebruiken om slimmer te werken! Waar gaat dit slimmer werken over? Hier 4 vormen van slim gebruik:

1: informatie vinden die ook echt van waarde is voor jou.

Schermafbeelding 2013-04-26 om 15.10.13Onze manier van werken verandert. We hebben toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Denk maar aan het lezen van blogs, discussies in online fora,  informatie verspreid via Twitter en filmpjes op YouTube en TedEx. En niet te vergeten onze persoonlijke netwerken via LinkedIn, Pinterest of Twitter! Maar hoe zoek je nu slim? Hoe zorg je dat je die informatie vindt, die voor jou ook echt van waarde is? Het heeft echt meerwaarde om je eens een half uurtje te verdiepen in slimme weetjes voor het zoeken met Google. Ook Google Alert kan handig zijn om te gebruiken. Met bij al dit zoeken de kunst om de zin en onzin van elkaar te onderscheiden. Howard Rheingold noemt dit ‘crap detection’, en wil je daar meer over weten dan vind je hier zijn ‘Crap Detection Mini-Course’.

2: inrichten van een dashboard voor overzicht

Een dashboard inrichten dat je overzicht geeft over online informatie of links die je toegang geven tot… Ik gebruik hier verschillende tools voor, waarvan er twee meest favoriet zijn: een RSS lezer om nieuwe berichten van sites die ik interessant vind makkelijk te overzien (Feedly gebruik ik), en Symbaloo als startpagina, waarin ik pagina’s heb aangemaakt met belangrijke links naar pagina’s op internet die ik veel gebruik. Zo heb ik onder meer een pagina ‘projecten’ en een pagina ‘online tools’.

3: werk van anderen als opstart

Deze week wilde ik een paar slides maken over ‘value creation’; een model van Etienne Wenger en Maarten de Laat. Alvorens dat helemaal zelf te gaan doen, heb ik bij Prezi en Slideshare gekeken of daar niet al iets te vinden was. En jawel! Ik vond een mooie prezi van Maarten de Laat die ik uitstekend als vertrekpunt voor mijn eigen presentatie kon gebruiken.

4: een online geheugen aanleggen

Wanneer je wat gedrevener wordt in het vinden van informatie online, en zeker als je gebruik maakt van een RSS lezer, dan kom je ook regelmatig iets tegen waarvan je denkt dat je dat later wellicht wel van pas zou kunnen komen. Een tweet met een link naar een artikel, een blogpost met een interessant model, een website met interessante werkvormen of een boekentip uit een LinkedIn groep. Waar laat je die informatie? Want dat later nog eens opzoeken, is waarschijnlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. Juist niet effectief. Inmiddels bestaan er meerdere tools die je kunt gebruiken om online informatie te bewaren voor later gebruik. Zo ben ik een fanatiek Delicious gebruiker: te vergelijken met je favorietenlijstje maar dan online. Pinterest gebruik ik om afbeeldingen te bewaren. En ik vind een tool als Read Later heel handig, daarin bewaar ik links naar blogs en websites die ik echt eens met wat aandacht wil lezen. Op een later tijdstip.

Wat gebruik en doe jij om slimmer te werken? Schermafbeelding 2013-04-26 om 15.46.40

2 Comments
 1. Jeroen 4 jaar ago

  tip: gebruik een mindmap om een dashboard te creeren. Alle links en attachments in 1 visueel overzicht kan je enorm helpen je informatie te verzamelen en te ordenen.

  • Profielfoto van Moniek
   Moniek 4 jaar ago

   Mooie tip Jeroen! Het kan ook heel goed werken om voor jezelf eens een overzicht te maken van bijvoorbeeld tools die je al gebruikt. Dat zijn er vaak meer dan je nu zou denken en zeggen 🙂 Wel is het verschil tussen een mindmap en de tools die ik in mijn blog beschrijf, dat de mindmap relatief statisch is en de andere tools een soort kanaal die op een bepaalde manier toegang geeft tot informatie.

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account