Twitterstructuren

 

Grappig om de karakterstructuren te herkennen in korte tweets!

De afwezige karakterstructuur maakt niet gemakkelijk contact, hij Twittert ‘veilig’, denkt tien keer na voordat ie een tweet plaatst, want eenmaal op het Twitterpodium, kan hij afgewezen worden en dat is nou net waar deze structuur bezorgd voor is. Spirituele quotes zijn favoriet. Ik Zen, dus ik ben!

De onverzadigbare structuur is een fijnproever. ‘Past dit getwitter wel bij mij?’ Als hij er aan toegeeft dan graag vaak en veel. Hij klaagt over onvolkomenheden zoals het weer, de ov-chipkaart, de politiek… Hij houdt zich met verschillende thema’s bezig, wil graag bijblijven. Ik ren, dus ik ben!

De opofferende structuur is niet gauw geneigd om zijn eigen mening te ventileren. Wat IK er van vind is niet zijn ding. Veel ###, retweets en links om andere te informeren, op weg te helpen: een dienende Twitteraar! Deze structuur is oprecht geïnteresseerd in de ander, zal waarschijnlijk veel mensen volgen. Ik verwen, dus ik ben!

De afstandelijke structuur vind het prettig om op het podium te staan en door anderen gezien te worden. Ik heb een fan, dus ik ben! Hij profileert zichzelf graag en geeft wijst op nieuwe trends. Hij Twittert graag over succes, CEO’S, en sterke politici. Gebruikt zijn stralende buitenkant om zijn gevoelsleven te beschermen.

De wantrouwige structuur is niet zo zichtbaar op Twitter. Hij kijkt de kat uit de boom en geeft niet graag de regie uit handen. Een follower, dan houdt ie overzicht. Ik scan, dus ik ben! Als hij tweet, doet ie dat doelgericht, kort en krachtig. Deze structuur heeft de overtuiging: ik moet het alleen kunnen, en is van nature niet zo Twitter-communicatief.

Het lijkt alsof ik etiketten plak op argeloze Twitteraars. Het is juist vanuit compassie dat ik schrijf over karakterstructuren; een neiging die we ontwikkelden voor onze veiligheid. Je kunt zeggen dat een karakterstructuur laat zien welk noodzakelijk element –voeding-warmte-veiligheid- afwezig was in je jeugdjaren. Om te overleven ontwikkelde je toen een prachtig instrument… nu leven de meesten van ons nog steeds met sporen uit het verleden, en dat is jammer, we mogen juist in deze tijd leven en communiceren vanuit iets in ons wat geen structuur kent: vrijheid!

8 Comments
 1. […] This post was mentioned on Twitter by Irina Reulink-Bosman, Hans de Gruijter. Hans de Gruijter said: Grappig; de twitterstructuren. Met een mooie, compassievolle afsluiting. http://bit.ly/ezXsJF […]

 2. Profielfoto van Moniek
  Moniek 6 jaar ago

  Leuk stuk, Johan. Mis alleen nog een epigram bij de afstandelijke structuur. Wellicht: “ik heb een fan, dus ik ben” ?

  Groet, Guido

  • ria de hoop 6 jaar ago

   Nou Johan ik kan je vertellen dat ook ik voor het eerst twitter!
   Leerzaam
   ,leuk om de karakterstructuren vanuit huidige omtwikkelingen te benoemen. Met de karakterstructuren ben ik volop bezig!

 3. henk veldhuis 6 jaar ago

  Johan,
  Wat weer een mooie puntige blog.
  Ik heb er erg van genoten en je hebt me opnieuw verrast met een eigentijdse benadering van de karakterstructuren.

  Henk Veldhuis

 4. Dubravka 6 jaar ago

  Leuk, Johan. Ook netjes up to date! Liefs, Dubravka

 5. Peter Jonker 6 jaar ago

  Hey Johan,

  wat zet je krachtige typeringen neer, waardevol!
  Ik voel mij het gelukkigst met je slotwoord;
  leven in vrijheid, zonder structuur, maar met karakter!!
  Yohow, Peter.

 6. Ben Brummer 6 jaar ago

  Vrijheid zonder sporen uit het verleden, ook mooi.
  Is vrijheid dan alleen in het nu zijn?
  Is vrijheid zonder structuur?

  Vragen, mooie vragen en lieve groeten van
  Ben Brummer.

 7. […] Twitterstructuren Geplaatst op 16/02/2011 door Marjo Vonderman Geen tijd om zelf een blog te schrijven, dus maar even die blog onder de aandacht brengen. Bron: Door johanvanderkooij […]

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account