Van hiërarchie naar flexibele netwerkorganisatie?

AAEAAQAAAAAAAAS7AAAAJGU1OGQzOTRhLWNiMjctNDRmMi05MTI2LTg4MTQwODQ1MzI1YQ

De maatschappij verandert sneller dan ooit (de VUCA world). Organisaties willen daarom optimale wendbaarheid. In Nederland praten professionals en trendmakers momenteel veel over het afbouwen van ‘blauwe organisaties’ en het ‘invoeren van flexibele digitale netwerkorganisaties’.

ING met zijn tribes, Finext, Buurtzorg en Bol.com zijn voorbeelden van organisaties die experimenteren met ‘anders werken’. Het klinkt logisch en de mooie verhalen over vrijheid en ontmanageren zijn aanstekelijk. Wie wil er niet meedoen met Nieuw Organiseren? Maar klopt het ook?

 

Is de netwerkorganisatie de universele oplossing voor meer rendement en werkgeluk? Grootschalig onderzoek van Andre de Waal toont aan dat de kenmerken van de High Performance Organisatie van voor de grote versnelling in de economie vanwege ICT en globalisering (gestart rond 1995) en in de periode daarna tot nu, niet fundamenteel veranderd zijn. Wijziging van organisatiestructuur is geen HPO-factor. Ook blijkt dat zelfsturing momenteel negatief correleert met organisatierendement. Na een aanvankelijke stijging van de productiviteit bij zelfsturing zien we een toename van het ziekteverzuim. Teamleiders ‘nieuwe stijl’  zijn soms middle managers met overvolle agenda’s.

‘Mooie woorden zijn vaak niet waar, en ware woorden niet mooi’ (Lao Tze).

Uit onderzoek is bekend dat de balans tussen organisatieperspectieven sterk correleert met het financiële succes en de groei van een organisatie. Het het streven naar (herstel van) balans in de bedrijfsvoering is daarom een verstandige keus. Ik heb bij wijze van experiment in de HPO-scan een denkbeeldige organisatie ingevoerd die perfect in balans is op de vier hoofddimensies van bedrijfsvoering De gemiddelde score van Nederlandse organisaties op de vier kwadranten wordt gevormd door de stippellijn.

AAEAAQAAAAAAAAbUAAAAJDM4Njk5NTI0LWRmMWItNDFmOS04MjFmLTA3M2UwODBiMDJiMg

We zien dat Nederlandse organisaties gemiddeld genomen juist gekenmerkt worden door een relatief gebrek aan ‘blauwheid’.

De westerse samenleving is gebouwd op de fundamenten van Plato (top down-mindset, het Angelsaksisch model) en Aristoteles (bottom up-mindset, het Rijnlands denken). Gezonde en vitale organisatie maken een passende combinatie van schijnbare tegendelen.

De historie leert ons dat revoluties niet tot het gewenste resultaat leiden. ‘Het Nieuwe Organiseren invoeren’ en ‘de hiërarchie opheffen’? Het is verstandiger de unieke bedrijfskundige situatie van de eigen organisatie objectief in kaart te brengen door een organisatieonderzoek. En vervolgens te kijken wat de specifieke zaken zijn die in de organisatie anders aangepakt moeten worden om tot een betere integrale bedrijfsvoering te komen. Systeemdenken is een manier om die complexiteit scherp in kaart te krijgen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend welke organisatiefactoren veranderd moeten worden om op bepaalde aspecten van de bedrijfsvoering beter te scoren. Maak daarvan gebruik.

AAEAAQAAAAAAAAcHAAAAJGY3OWUxMTJmLWFjY2YtNDMxNS05ZTJiLTE3ZjlmNGUwMzYxMw

De sleutels naar High Performance voor uw organisatie liggen te wachten op ontdekking in de complexiteit van uw eigen unieke organisatie. Gebruik de inspiratie van managementmodellen om in cocreatie met de medewerkers uw eigen bedrijfsspecifieke aanpak samen te stellen.

 

Jan den Breejen is domeinmanager ‘Teams & Organisatie’ bij Schouten & Nelissen en auteur van ‘De High Performance Organisatie; een integrale aanpak van leren en veranderen’ (Kluwer Business, 2009)

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account