Verlengd leren

In het tijdschrift Opleiding & Ontwikkelingen (2013-2) werd mijn aandacht getrokken door een recensie van een app. De app (MyCicerone) is ontwikkeld om de aandacht van de lerende langer vast te houden, daarmee het leerproces te verlengen en het resultaat ervan te optimaliseren. Een plaatje illustreert dit verlengde leerproces. En vooral de illustratie trok mijn aandacht. Op zoek naar de bron kwam ik uit bij Fred Montijn van SPARCKL learning.

 

verlengd leren

 

 

 

 

 

Bron: Fred Montijn/SPARCKL learning

 

 

Het plaatje is zo logisch, maar helaas is het nog steeds broodnodig om onder de aandacht te brengen. Leren is meer dan wat er in een training (of andere interventie) gebeurt. Leren gebeurt altijd en overal. Volgens Charles Jennings is leren maar 10% van de tijd georganiseerd (zie http://www.youtube.com/watch?v=t6WX11iqmg0). Dus maar liefst 90% ‘verlengd’ in zijn definitie.

Is dit nieuw? Nee! Broad en Newstrom kwamen in 1992 met eenzelfde boodschap, toen onder de noemer ‘transfer of learning’, met als belangrijkste actor in het verlengen van het leren de manager. En nog verder terug – toen we nog werkten met meesters en gezellen – wisten we niet beter dan dat leren een proces van jaren was met een veelheid aan leervormen en -situaties (zie de column Veerkracht, die ik schreef samen met Rick de Rijk: http://www.pelikaanadvies.nl/wat.html).

 

broad

 

 

 

 

 

Who’s important in delivery; Broad & Newstrom, 1992

 

Hoe komt het toch dat we dit gevoel zijn kwijtgeraakt? Dat we een app nodig hebben om ons te vertellen dat leren altijd en overal gebeurt, en dat je daar bewust van zijn helpt om meer en beter te leren? Herbezinning op ons vak? Of gewoon terug naar de roots? Wat mij betreft het laatste. Ons vak is om via leren bij te dragen aan de business. In alle mogelijke leervormen en -situaties en met aantoonbaar resultaat. Interventies zijn daar onderdeel van, maar het werkelijke leren gebeurt als het geleerde wordt toegepast in de praktijk. Tijdens het werk dus. Verlengd leren? Ja, een leven lang!

 

 

0 Comments

Leave a reply

©2017 NVO2 - website door Thumbs Up

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account